Digimarkkinointi - Osa2 | Somafy Oy

Motivaatio – oma polkuni kohti uutta ammattia

Kirjoitan neliosaisen kertomuksen omasta matkastani kohti digitaalisen markkinoinnin ammattia – miten löysin oman polkuni sen luo, miten kiinnostuin siitä ja mitä kaikkea kohtasin matkallani. Ensimmäisessä osassa pureuduin siihen, mitkä asiat sytyttivät oman kiinnostukseni suuntaamaan digitaalisen markkinoinnin alalle. Olen Sofia Ikonen ja aloitin työskentelyn Somafy Oy:ssä kesäkuun alussa. Toimin digimarkkinoinnin juniorikonsulttina.

Mikä panee sinut todella liikkeelle?

Kun tein päätöksen, että lähden opiskelemaan digitaalista markkinointia, päässäni pyöri monenlaisia ajatuksia. ”Onko tämä juuri se oikea ala minulle?”, ”mitä jos tämä ala ei vastaakaan odotuksiani?” tai ”entä jos epäonnistun jossain?” Myöhemmin tajusin, että nämä olivat vain normaaleja ajatuksia, joita ihminen miettii, kun hän on tekemässä jotain isompaa päätöstä tai suunnanmuutosta elämässään. Myöhemmin olen voinut todeta, että tein oikean ratkaisun ja löysin alan, josta aidosti tykkään. Piti vain uskaltaa ottaa se ensi askel tuntemattomaan. Aina se ei ole helppoa.

Oletko koskaan käynyt vaeltamassa? Usein ennen vaellusta on tapana ennakoida ja suunnitella reitti hyvin. On valittava oikeanlaiset välineet, sopivin polku, nesteytys, säänkestävät vaatteet ja päästävä sopivan levolliseen mielentilaan, niin että määränpäähän päästään askel kerrallaan tarpoen päättäväisesti. Tarkoituksena on aloittaa reitti paikasta A ja lopettaa paikkaan B. Miksi ihmiset osaavat olla hyvinkin motivoituneita suunnitelmallisuuteen, kun kyse on tietynlaisista asioista?

Kuva: Pexels/Pixabay

Sanasta motivaatio tulee usein mieleen nuorten keskuudessa suositut kliseisen motivoivat sitaatit suoraan internetin ihmeellisestä maailmasta. Niin juuri ne! Ne, mitä useimmilla meillä on todennäköisesti joskus ollut seinällä, tietokoneen näytöllä tai vaikkapa kahvimukissa.

Maailma hohtaa pullollaan motivaatiotekstejä – kun astut jonkun asuntoon, valkoisella seinällä voi odottaa ”inspiroivia” ja ”luovia” julisteita, tekstejä tai tauluja elämästä, elämän tarkoituksesta, intohimosta ja siitä minkälainen ihminen pitäisi olla. Ei siinä mitään, ovathan ne eräänlaisia muistutuksia ja lyhytkestoisia herätyksiä.

Mitä on aito motivaatio?

Lyhyet motivaatiositaatit ovat esteettisesti ihan sieviä, mutta minua ne eivät ole oikeassa elämässä motivoineet. Ne aktivoivat hetkeksi päällimmäiset tunteet ja puskevat ajatukset noin muutamaksi sekunniksi lepattamaan, mutta todellisuudessa mitä syvemmälle kun mennään, tulee kysymys vastaan – ovatko ne tekojeni toiminnan syitä ja laittavatko ne oman draivin oikeasti pörräämään?

Se, mikä panee meidät liikkeelle kohti jotain päämäärää, on aivan toisenlainen kysymys ja paljon enemmän sidoksissa sinuun kuin uskotkaan.

Se, että tein itse peliliikkeen lähteä opiskelemaan digimarkkinointia ja voitin sisäisesti käydyt konfliktit (pelko, alun osaamattomuus ja tutuista tavoista poikkeaminen), vaati jonkin verran prosessointia. Kyseessä oli kuitenkin paljon enemmän kuin horisontissa näkyvä ”hyvänolontunne” tai ”palkkio” jostakin, vaan kaiken takana puski aito motivaatio.

Kohtasin monta jännittävää tilannetta, kun lähdin opiskelemaan digitaalista markkinointia. Mutta kaiken takana aito kiinnostus puski minua eteenpäin. Päihitin pelon mörön ja uskalsin tehdä asioita, joita en ole aikaisemmin tehnyt.

Kuva: Rebe Pascual / Unsplash.

Onko se aitoa motivaatiota, että jonkin asian tekeminen ei aina huvita, mutta on niin motivoitunut, että tekee sen silti?

Porkkana kepin päässä vai jotakin muuta?

Palataanpa nyt ihan alkutekijöihin. Motivaatio määritelmänä kuulostaa pelkistetyltä käsitteeltä, mutta oikeasti se on hyvin monisyinen ilmiö, josta löytyy monia eri määritelmiä – sanakirjaversiona motivaatio tarkoittaa johonkin toimintaan johtavien motiivien kokonaisuutta, vaikuttimia, syitä ja perusteita.

Motiivi on taas toiminnan psyykkisten syiden summa – motiivit kertovat, miksi ihmiset toimivat, miten toimivat ja ajattelevat, miten ajattelevat. Motiivit ylläpitävät vireyttä ja koska ne ovat joskus alitajuntaisia, on niiden tutkiminen ja löytäminen ollut haasteellista, eivätkä ihmiset aina ole tietoisia käyttäytymisensä syistä. Jotkut motiivit ovat tiedostettavia, esim. hyvän arvosanan tavoittelu, jotta saisi kehuja ja arvostusta. Motivaatio on siis motiivien aikaansaama tila.

Sisäinen ja ulkoinen motivaatio

Sisäisessä motivaatiossa motivaation lähde on sisäisesti syntynyt ja usein se tulee itse tekemisestä eikä tekemisen seurauksista. Ihmisen käyttäytymisen takana toimivat esimerkiksi työnilo ja rakkaus työn tekemiseen. Ihminen toimii omasta tahdostaan ilman ulkopuolisia palkkioita tai pakotteita ja hän kokee tekemisestä aitoa iloa, nautintoa ja tyydytystä. Kun motivaatio kumpuaa sisältä, se on yleensä pitkäkestoista. Organisaation tuloksellisuuden yksi perustekijä on sisäisesti motivoituneet työntekijät.

Ulkoisessa motivaatiossa motivaatio on riippuvainen ympäristöstä, tavoitteista joihin ihminen ei itse luontaisesti suuntautuisi. Ulkoisen motivaation lähteet ovat lähtöisin jostakin muualta kuin itse toiminnasta. Ihminen ei koe iloa toiminnastaan eikä toiminta perustu hänen omaan motivaatioonsa. Ihmisen toiminta pohjautuu mm. palkkioiden saavuttamiseen – esimerkiksi hyvän palkan, aseman tai hyvän arvosanan tavoittelemiseen.

Sisäinen ja ulkoinen motivaatio elävät usein rinnakkain. Ihmisen perustarpeita, kuten näläntunnetta ei voida täysin unohtaa. Ja kuinka moni tekisi työtään täysin ilman taloudellista palkkiota, vaikka kuinka rakastaisi työtään ja pitäisi sitä loistavana mahdollisuutena kehittää itseään?


Kuva: Matthew Bennett / Unsplash

Tutkijat ovat pyrkineet löytämään ratkaisuja ihmisten motivointiin jo vuosikymmenien ajan esimerkiksi tehokkaamman työnteon saavuttamiseksi. Motivaatio ja motiivi ovat vaikeita ja moniulottuvia käsitteitä ja jos ajatellaan filosofiselta pohjalta, joskus jopa semmoisia asioita, jonka kanssa useat meistä kamppailevat koko elämän myrskyjen läpi.

Status, voitto vai rauha – 16 elämän perusmotiivia

Psykiatrian professori Steven Reiss tutki ihmismieltä pitkän aikaa. Vakavasti sairastuminen ja sen seurauksena elämänarvojen pohtiminen johti siihen, että häntä alkoi kiinnostamaan kysymykset onnellisuudesta ja siitä keitä me todella olemme. Miksi toiset ovat valmiita tekemään esimerkiksi raskasta hoitotyötä pienellä palkalla?

On totta, että joitakin asioita teemme kovin mielellämme ja joitakin taas erittäinkin vastahakoisesti. Mitkä asiat ovat tärkeimpiä onnellisen ja laadukkaan elämän saavuttamiseksi? Reissin empiirisen tutkimuksen ansiosta saatiin selville, että ihmisiä yhdistää kulttuurista riippumatta yli 400 eri motiivia ja ne voidaan ryhmitellä 16 elämän perusmotiiviin, jotka perustuvat perustarpeisiimme.

Jokaisella ihmisellä on täysin yksilöllinen intensiteetti eli Reissin motivaatioprofiili (RMP). Reissin motivaatioprofiilia käytetään työkaluna mm. itsetuntemuksen parantamisessa, parisuhdeasioissa, stressinhallinnassa, ihmisten ja tiimien johtamisessa, urheiluvalmennuksessa ja ammatinvalinnassa.

Psykologian eri koulukunnat ovat kukin hieman eri mieltä motivaation määritelmästä ja siihen liittyvistä tutkimuksista, mutta en halua syventyä siihen liiaksi.

Minä – Pahin viholliseni?

Oletko ikinä pysähtynyt miettimään ja tarkastelemaan omaa motivaatiotasi?

Iso joukkio meistäkin on tuskaillut tänäkin aamuna töihin menoa hampaat irvessä. Työuupumus kiristää kulmia, stressi sekoittaa mahan, väärä työ inhottaa ja motivaatio on lopussa, ärsyttää. Mitä ratkaisuksi? Asia ei ole aina niin simppeli kuin, ”vaihda työpaikkaa, jos on noin kamalaa!”, vaikka onkin totta, että lähtökohtaisesti ei pitäisi tehdä työtä, jossa ei viihdy. Vaikka olisitkin unelmiesi työssä, usein matkan varrella tulee haasteita vastaan, semmoisia, jotka koettelevat motivaatiotasi – silloin pitää osata tiedostaa elämän realiteetit ja kyetä työstämään niitä haastavia ajatuksia.

Haasteellisinta onkin varmaan motivaation ylläpitäminen palavana liekkinä ja se, että itseä on otettava joskus sarvista kiinni. Motivaatio elää joskus omaa elämäänsä vaikka se kuinka kumpuaisi sisältäpäin.

Jotta aito kiinnostus syntyy, asiaan pitää saada luotua itselle merkityksellinen kytkös. kipinä lähtee itsestä niin, että asia koetaan kiinnostavaksi ja tekeminen itsessään on palkitsevaa. Kun haastat itseäsi tässä, tulet samassa prosessissa kohtaamaan itsesi. Sinä itse olet kaikista pelottavin vihollisesi. Kielteiset tunnetilat, tutuista poikkeavat tottumukset, tiedottomuus ja pelko ovat asioita, jotka koettelevat sinua jatkuvasti.

Asioita, joita olen itse huomannut toimiviksi silloin kun motivaatio rakoilee

Tavoitteet

Aseta tavoitteesi järkevästi. Jokin suunta ja päämäärä pitää olla. Konkretisoi tavoitteesi, kirjoita, tallenna tai dokumentoi ne ylös ja seuraa tuloksiasi. Ole rehellinen itsellesi. Pilko suuremmat tavoitteet pienempiin osiin, äläkä hyppää ennen aikojasi kultainen pokaali kädessä loppupäähän. Meillä on usein tapana haaveilla isosti, vaikka tavoitteet pitäisi pilkkoa osiin. Aseta välitavoitteita ja deadlineja. Yleensä myös välitavoitteeseen pääseminen tuntuu hyvältä. Mieti sinulle sopiva palkitsemistapa, jos koet että tarvitset semmoisen antamaan lisämotivaatiota.

Itsetutkiskelu

Kun tunnet itsesi, sinun on helpompi määritellä mitä todellisuudessa haluat tehdä; mikä sinua innostaa, kiinnostaa ja millaisen olotilan koet, kun pääset tekemään sitä mitä oikeasti rakastat. Mistä saat hyvää oloa? Mitkä arvot ajavat sinua eteenpäin ja missä haluat kehittyä? Mitä uutta haluat oppia ja saada aikaiseksi? Vaikeus on siinä, että niiden selvittäminen voi olla haastavaa tai jopa elämänpituinen seikkailu. Itsetutkiskelu on asia, jota ei voi jättää huomiotta, koska tarvitsemme sitä päästäksemme eteenpäin elämässä. Itsetutkiskelu on taitolaji, jota voit oppia harjoittelemalla. Uskalla kohdata itsesi ja töki itseäsi ja ympäristöäsi kepillä.

Haasta itseäsi rutiineilla

Uskalla haastaa itseäsi. Aseta jokaiselle työpäivällesi tai viikollesi jokin tavoite. Se voi olla niin pieni kuin isokin tavoite, mutta pääasia on, että et lykkää asioita eteenpäin vaan teet ne, kun on sen aika. Tavoitteet ja rutiinit ovat niitä asioita, jotka pitävät meitä kartalla ja kontrollissa kun motivaation taso laskee. Tämä on ehkä helpommin sanottu, kuin tehty. Rujolla päämäärätietoisuudella voidaan saada merkittäviä tuloksia.

Tunne itsesi

Tunnista ja tunne syvimmät vahvuutesi, halusi, pyrkimyksesi ja tarpeesi. Kukaan ei voi väkisin motivoida toista, mutta motivoitumaan voi oppia. Jos ei tunne itseään, ei voi tietää suuntautuuko ylös tai alas, vai kenties jollekin toiselle keskitielle. Miten tunnistetaan se, että tuntee itsensä hyvin tai päinvastoin? Eikö meistä kaikki ole joskus ”vähän hukassa” ja etsi omaa tarkoitustaan, omaa polkuaan. Vaikein osuus tässä on varmaan se, että vaikka uskot tuntevasi itsesi perinpohjaisesti, et aina tunnekaan. Harrastukset ovat siitä kivoja, että valitset tehdä niitä, koska aidosti haluat käyttää vapaan aikasi juuri siihen. Eihän niitä muuten kutsuttaisi harrastuksiksi. Mieti onko sinulla, joitain ominaisuuksia ja taitoja, joita hyväksikäytät vaikkapa harrastuksissasi.

Sinnikkyys ja rohkeus

Älä kadota ylpeyttäsi, muista miksi lähdit tekemään mitä lähdit. Epäonnistuminen ja epämiellyttävät tunnetilat ovat vain ajan kysymys, ne pitää vain uskaltaa kohdata. Yleensä kaikki on kuitenkin hetkellistä. Nekin, joilla näyttää olevan langanpätkät siististi kasassa, kohtaavat joskus epäonnistumisia. Voit valita jäätkö suohon rämpimään vai nousetko sieltä uudestaan, ja vielä senkin jälkeen uudestaan. Pääkopan voima ”kyllä” tai ”ei” riippuu täysin sinusta.

Lisäksi muista, että motivaation ympärillä pyörivät vahvasti hyvien ihmissuhteiden ylläpito niin työpaikalla kuin omassa elämässä. Tukiverkosto on tärkeä. Muista myös elämänrytmi – milloin olet energisin tekemään työtä – sekä rentoutuminen ja tauot, kun on niiden aika!

16 ELÄMÄN PERUSMOTIIVIA – Tiedätkö miksi toimit, miten toimit?

Pystytkö erittelemään, mitkä näistä ohjailevat toimintaasi? Toiminnan taustalla voi olla yhtä aikaan useita motiiveja.

 • Valta
 • Riippumattomuus
 • Uteliaisuus
 • hyväksyntä
 • Järjestys
 • Säästäminen/keräily
 • Kunnia
 • Idealismi
 • Sosiaaliset kontaktit
 • Perhe
 • Status
 • Voitto/kostaminen
 • Esteettisyys/Romantiikka
 • Syöminen
 • Ruumiillinen aktiivisuus
 • Rauhallisuus/mielenrauha

Tässä linkki seuraavaan osaan.

Lähteet

Yle: Motivaatio tunteet ja älykäs toiminta: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/07/10/motivaatio-tunteet-ja-alykas-toiminta

Virtanen, Anniina. Psykologin vinkit – Kuinka herätellä ja vahvistaa motivaatiota? https://psykologiaa.com/2018/03/20/psykologin-vinkit-miten-saada-motivaatiota/

Terveysverkko: Motivaatio https://www.terveysverkko.fi/tietopankki/terveysliikunta/motivaatio/

Reiss Motivation Profile: http://www.katankontit.fi/wp-content/uploads/2016/04/RMP-YLEINEN-esite.pdf