Digimarkkinointi – Osa3 | Somafy Oy

Verkko-oppiminen – Miten hyödyin siitä ennen Toronton koulutusta?

Kirjoitan neliosaisen kertomuksen omasta matkastani kohti digitaalisen markkinoinnin ammattia – miten löysin oman polkuni sen luo, miten kiinnostuin siitä ja mitä kaikkea kohtasin matkallani. Edellisessä osassa pureuduin siihen mitä motivaatiolla tarkoitetaan ja mitkä ovat 16 elämän perusmotiivia.

Tässä osassa kerron tarkemmin miten itse hyödyin digimarkkinoinnin e-learning verkkokurssista ennen tiivistä oppimisjaksoa Kanadassa.

Minä
Olen Sofia Ikonen ja aloitin työskentelyn Somafy Oy:ssa kesäkuun alussa. Toimin digimarkkinoinnin juniorikonsulttina.

Kävin verkko-opetuksen keinoin seitsemän pakollista ”Foundations”-kurssia ennen kuin lähdin Kanadaan. Siihen sisältyi paljon tavaraa; perusteista, työssä käytettävistä työkaluista (mm. SEMrush ja Silktide), bisneksen rakentamisesta sekä digimarkkinoinnin ydintaktiikoista, strategioista ja metodologioista.

Osana verkkokoulutusta oli kotona tehtävät, arvioitavaksi lähetettävät omat projektit. ”Vihreä valo” oli tunnusmerkkinä meille kaikille, kun kaikki pakollinen on tehty, saat hyväksynnän lähteä koulutukseen! ”Get Ready for Toronto!” oli viimeisen kurssin nimi. Siinä annettiin vielä informaatiota tulevasta matkasta ja onniteltiin jokaista tulijaa.

E-LEARNING eli verkko-oppiminen – 4 tärkeintä asiaa, joista itse hyödyin

Sähköinen oppimisympäristö
Kuva: rawpixel Pixabaystä

Onko kuvassa nykyajan teknologiapainotteinen työ- ja oppimisympäristö? Käytätkö vielä paperista kalenteria tapaamisten sopimiseen vai teetkö sen verkossa pilvipalvelun kautta?

Digitalisaatio ja teknologia tarjoavat uusia tapoja oppia. Älylaitteet ja teknologian hyödyntäminen ovat jo osana kaikkea opiskelua – oppimisympäristö niin kouluissa kuin työpaikoilla on vahvasti sähköistynyt.

Usein sillä korostetaan yksilöllisyyttä ja se mahdollistaa meidät itse valitsemaan sopivimman opiskelutavan, paikan ja ajan oman mielen mukaan – esimerkiksi visuaalisesti, kuunnellen, lukien tai interaktiivisesti. Perinteiset oppimisympäristöt muuttuuvat ja vanhoja opetusmenetelmiä häviää sekä uusia syntyy.

Tänä päivänä verkkoperehdytys ja -koulutus kuuluvat hyvin arkeen. Erilaisissa työympäristöissä sovelletaan töiden alkamisesta lähtien perehdytyksiä kokonaisiin kursseihin verkon välityksellä. On mahdollista suorittaa suuri osa tutkintoon johtavista opinnoista tai jopa koko tutkinto joustavasti verkko-opinnoin. Jotkut tekevät niin töidenkin ohella.

Verkko-oppiminen

Ennen matkaani Torontoon suorittamaan digimarkkinoinnin sertifikaattia, olin tutustunut digitaalisen markkinoinnin teorioihin lähinnä verkko-opiskelun välityksellä. E-Learning tarkoittaa yleisesti verkko-oppimista tai sähköistä oppimisympäristöä, jossa sovellat, haet, ymmärrät ja opit tietoa verkon avulla.

Webinaareja pidettiin myös verkon välityksellä. WSI digimarkkinoijien verkosto toimii yli 80 maassa, mutta yllätyksenä huomasin, kuinka hyvin yhteiset palaverit näkyivät reaaliajassa koko maailman kartastolle, aina Pohjois-Amerikasta Euroopan pohjoisiin kolkkiin ja Etelä-Amerikan lämpöön asti. Ne alkavat aina minuutilleen ja loppuvat minuutilleen. Webinaareissa on myös mahdollisuus interaktioon ja kysymysten esittämiseen.

1. Virtual Office – E-LEARNING CENTER, avain tiedon valtakuntaan. 

Parhaimmillaan, kun verkkokoulutus toimii hyvin, se on toimiva tietopankki – avain houkuttavan tiedon lähteelle, ja kaikki on kätevästi parin klikkauksen takana. Kaikki: VIDEO, TEKSTI, KUVA ja ÄÄNI ovat hyödynnettävissä ja tarpeen mukaan voit saada myös henkilökohtaista tukea.

Itse sain väylän tieteellisiin tutkimuksiin, statistiikkaan, step-by-step -oppaisiin, arvokkaisiin tiedostoihin, hyödyllisiin videoihin, käytännöllisiin opetusvideoihin, blogeihin, PowerPoint-esitelmiin ja testeihin. Luin samalla myös Digital Minds -kirjaa, joka oli tukemassa opiskelua. Monipuolinen tieto ja vuorovaikutteisuus oli osana opiskelua erilaisten testien avulla, joissa mitattiin osaamistamme. Jatkaakseen kurssia tai osiota seuraavaan, testeistä oli saatava aina hyväksytty pisteytys. Ohessa muutama esimerkki:

Liidinhankinta
  • ARTIKKELIT: pidemmät katsaukset ja blogit.
Laskeutumissivujen optimointi
  • LAAJEMMAT KATSAUKSET: raportit, tutkimukset, HOW-TO -oppaat ja STEP-BY-STEP -oppaat.
Video-opetusta
  • VIDEOT: Lee Scott piti erinomaisen ”Competitive Analysis Strategy” -opiskelujakson, jossa käytiin video-opetuksen keinoin viisi kattavaa opetusvideota läpi ja lopuksi jokaisesta videosta oli pieni ”quiz” -testi.

2. Joustavuus ja itsenäinen oppiminen.

Verkko-opiskelu antaa vapauden päättää omasta opiskelusta. Itsenäinen opiskelu tuo joustavuutta niin, että voit olla itse kontrollissa siitä missä paikassa ja mihin aikaan haluat organisoida oman opiskelun. Itse tykkään joustavuudesta, koska voin mennä vaikka parvekkeelle aurinkoon istumaan läppärini kanssa, mikä on rennompaa kuin tunkkaisessa luokassa istuminen.

Checklist
Opiskelun organisoimisessa meitä helpotti erilaiset listat.

3. ”Google Ads Fundamentals” ja ”Google Analytics for Beginners” -kurssit

Googlen kurssit ovat jokaiselle, joka haluaa oppia lisää mainonnasta ja Googlen työkaluista. Mielestäni kurssit olivat yllättävän hyviä ja niiden läpäiseminen oli suoritettava ennen Toronton koulutukseen lähtöä. Google Ads on Googlen verkkomarkkinointi- ja mainonta-alusta. Google Analytics puolestaan on Googlen web-analytiikan suosittu työkalu.

Google ads
Oletko jo tutustunut Google-akatemian tarjoamiin ilmaisiin kursseihin?
Google Analytics
Hyödyllisiä Google Analytics kursseja.

4. Verkko-oppiminen + Huippukouluttajat paikan päällä = Huippuyhdistelmä

Oppiminen

Verkko-opiskelu yhdistettynä perinteiseen luokkahuoneopetukseen on mielestäni yksi parhaita opetusmenetelmien yhdistelmiä, aluksi se on itsenäistä ja omatoimista opiskelua, jotta hallitsee perusteet ja saa ensin pohjatuntemusta, sitten lopuksi syvennytään yhdessä hieman vaikeampiin asioihin.

Yhdessä porukalla voidaan keskittyä tekemään ryhmätöitä, kilpailuja, ja kysyä kysymyksiä suoraan alan ammattilaiselta/kouluttajalta. Tämä mahdollistaa monta oppimistyyliä samassa paketissa, ja on siksi tehokas muoto. Vaikka verkko-oppiminen on helpottavaa, ihmisten kanssa ”bondaaminen” ja mielipiteiden vaihtaminen on mielestäni valtavan tärkeä osa koulutusta.

#verkko-oppiminen #koulutus #oppiminen

Lähteet:

Kuvat: WSI, e-Learning Center ja WSI PowerPoint-diat

Google – https://academy.exceedlms.com/student/catalog

Kuva: Tianyi Ma / Unsplash