Videomarkkinointi - Videot ovat sisältöjen kuninkaita vielä pitkään

Videot ovat sisältöjen kuninkaita

Videomarkkinointi on tullut jäädäkseen ja video on vaikuttavaa sisältöä parhaimmillaan. Videosisältöjen kasvuvauhti on hurja. Videoita katsotaan mielellään, eikä sitä ei tarvitse tuputtaa. Melkein kaiken mitä aikaisemmin kirjoitettiin, pystyy esittämään videolla.

Videon tehot näkyvät myös sisäisessä markkinoinnissa, sitä käytetään rekrytoinneissa ja tietysti viestinnässä. Toki laadukkaat copytekstit pitävät vielä pintansa osana sisältömarkkinointia.

Mitään yhtä ja oikeaa tapaa ei ole tehdä videoita mutta videostrategia kannattaa kuitenkin miettiä kunnolla. Tässä blogissa kerrotaan minkälaisia videoita kannattaa tehdä ja mitkä toimivat tänä päivänä liiketoiminnan kasvattamisessa.

Hakukoneoptimointi videoiden avulla vaatii oman strategiansa ja mietinnän minkälaisia videoita kannattaa verkkosivuston millekin sivulle laittaa. Aiheesta on tulossa oma blogi myöhemmin.

Aloitetaan sitten modernisti videolla. Tässä videossa on hieman vinkkejä videostrategian ja kampanjoiden suunnitteluun:

Videokampanjan suunnittelu

Moni bisnes miettii että, vieläkö sitä ehtii mukaan videobuumiin? Kannattaako sinne mennä vai menikö juna jo ohi? Ei hätää, kyllä sinne ehtii. Kannattaa kuitenkin hieman miettiä sitä sisältöstrategiaa ja minkälaisia erilaisia videoita mihinkin tarkoitukseen kannattaa käyttää. Tässä blogissa on muutama ajatus ja vinkki pohdittavaksi.

Minkälaisia videoita kannattaa nyt tehdä yrityksen liiketoiminnan kasvattamiseen ja miten ne toimivat? Tiivistin tähän kirjoitukseen WSI:n koulutuksessa tulleet parhaat opit ja vinkit markkinoijan kannalta.

7 erilaista videotyyppiä liiketoimintasi kasvattamiseen

Aluksi esittelen 7 erilaista videotyyppiä, jotka toimivat tällä hetkellä bisneksessä ja blogin lopussa on runsaasti statistiikkaa sekä eri videokanavien (YouTube ja Facebook) vertailua ja pohdintaa.

1. 80%:n Video (FAQ-video)

Mikä se on? Se on video, jossa on joukko tyypillisiä kysymyksiä ja niihin vastauksia. Ne kysymykset, jotka saat kohderyhmältäsi toistuvasti.

Miksi sitä kannattaa käyttää? Vastaat proaktiivisesti tyypillisiin kysymyksiin tuotteista tai palveluista, joita asiakas aikoo ostaa.

Mieti niitä tyypillisiä kysymyksiä, joita saatte säännöllisesti asiakkailtanne ja ota käsittelyyn ne, joihin vastaatte useimmiten ja samalla tavalla. 80%:n video muodostuu 7–8 kysymyksen vastauksesta.

Asiakkaasi ovat tyytyväisiä videoon, joka vastaa ennakoivasti yleisiin kysymyksiin tuotteesta tai palvelusta, josta he ovat kiinnostuneita. Videon voi tehdä myös niin, että kysymyksiin vastaavat tiimisi eri henkilöt, tällöin saat samalla esiteltyä tiimisi tulevalle asiakkaallesi!

faq-video
FAQ Video – Kuvakaappaus

2. Ländärivideo

Mikä se on? Se on lomakkeesi vieressä oleva video, joka kertoo tarkasti mitä tapahtuu, kun painat ”Lähetä”-painiketta.

Miksi sitä kannattaa käyttää? Se vähentää lomakkeesi täyttämisen ”kitkaa” ja lisää konversiotasi jopa 80%.

Ländärillä ollessaan potentiaalinen asiakas saattaa miettiä tällaisia asioita ennen kuin hän alkaa täyttämään esimerkiksi yhteystietolomaketta:

 • Tuleeko minulle paljon sähköposteja, jos täytän tämän?
 • Soittaako minulle joku odottaen että vastaan puheluun heti?
 • Kenelle kaikille kontaktitietoni jaetaan?

Hälvennä epätietoisuutta ja sijoita video lomakkeen viereen, jossa kerrot kävijälle mitä tapahtuu sen jälkeen, kun hän painaa Lähetä-painiketta. Videon yhteydessä kannattaa kertoa videon sisältö vaikkapa näin: ”Katso videolta mitä tapahtuu, jos lähetät yhteydenottopyynnön”.

ländärivideo
Ländärivideo – Kuvakaappaus

3. Tiimin jäsenten esittelyvideo

Mikä se on? Se on video, jossa tiimisi jäsen kertoo taustastaan ja roolistaan yrityksessäsi.

Miksi sitä kannattaa käyttää? Se antaa tiimisi henkilöiden nimille kasvot. Asiakas näkee minkälaisten ihmisten kanssa hän pääsee toimimaan.

Sinulla on mahtava tiimi mutta tulevat asiakkaasi eivät tiedä heistä vielä mitään. Kerro videoilla kuinka erityisiä tiimisi henkilöt ovat. Henkilökohtainen ”Bio-video” antaa jokaiselle tiimin jäsenelle mahdollisuuden esitellä itsensä, näyttää kasvonsa, kertoa tarinansa ja puhua siitä, miten he tukevat asiakaskuntaa. Nämä videot ovat tyypillisesti alle 90 sekunnin mittaisia ja videolinkin voi lisätä myös oman sähköpostin allekirjoitukseen yhteyteen.

BIO-video

4. Palvelu/tuotevideo

Mikä se on? Se on video, joka valaisee tuotteesi tai palvelusi ominaisuudet, hyödyt ja arvon asiakkaallesi. Videolla voi olla myös palvelusi demo.

Miksi sitä kannattaa käyttää? Palveluvideot lisäävät myyntiäsi keskimäärin jopa 144%.

Kerro palvelustasi verkkosivustolla esittelyvideon avulla. Video parantaa varmasti verkkosivustosi asiakaskokemusta. Pääset kertomaan mikä palvelussasi on uniikkia ja mitkä ovat palvelun/tuotteen ominaisuudet ja arvo asiakkaalle.

Palveluvideo

5. Kustannusvideo

Mikä se on? Se on video, joka kertoo, miten tuotteesi tai palvelusi on hinnoiteltu ja mitä vaihtoehtoja on tarjolla.

Miksi sitä kannattaa käyttää? Tällä videolla erotut kilpailijoistasi melko varmasti! Ota oma markkinaosuutesi ennen muita.

Videolla kerrotaan tuotteiden ja palvelujen kustannuksista asiakkaallesi ja vastataan ennakkoon lähes kaikkiin kysymyksiin, joita eteen voi tulla kustannuksiin liittyen. Video on erityisen hyödyllinen, jos palvelunrakenteessasi on monimutkainen hinnoittelu.

Hintavertailuun joudutaan lähes aina kun tehdään kauppaa. Tämän tyyppisellä videolla erotut muista ja pääset kertomaan palvelusi arvosta asiakkaalle ennen muita!

kustannusvideo
Kustannusvideo – Kuvakaappaus

6. Väitevideo

Mikä se on? Se on video, joka näyttää visuaalisesti mitkä väitteet ovat totta ja uniikkeja liiketoiminnallesi.

Miksi sitä kannattaa käyttää? Tällaisella videolla edistetään brändiäsi ja luodaan asiakkaille hyviä syitä ostaa palveluasi.

Istukaa tiimisi kanssa alas ja kirjoittakaa ylös kaikki väitteet, mitä yrityksenne on kohdannut viimeisen vuoden aikana. Yleensä ne kuulostavat tältä: ”me olemme paras tässä ja tässä” tai ”me olemme suurin …”. Tutkikaa sitten kilpailijoiden vastaavia väitteitä – tyypillisesti 80-90% väitteistäsi on samanlaisia kuin kilpailijoilla.

Pystytkö visuaalisesti osoittamaan väitteesi todeksi?

Luo video, jossa esitellään yrityksellesi ainutlaatuisia väitteitä, jotka voi näyttää toteen visuaalisesti. Tämäntyyppinen video luo helposti asiakkaalle ”pakottavan syyn” ostaa tuotettasi tai palveluasi.

väitevideo
Väitevideo – Kuvakaappaus

7. Asiakkaan menestystarina

Mikä se on? Se on video, jossa asiakkaasi kertoo asiakasmatkansa alusta loppuun ja osoittaa kuinka palvelusi on auttanut häntä.

Miksi sitä kannattaa käyttää? Tällaisella videolla voit osoittaa potentiaalisille asiakkaille, kuinka palvelusi voi auttaa heitä.

Asiakkaiden menestystarinat ovat parhaita referenssejä. Niissä asiakas kertoo, kuinka hän on saanut arvoa käyttämällä palveluitasi. Moni asiakas on halukas kertomaan omasta asiakasmatkastaan alusta loppuun, sehän toimii myös markkinointina heille. Pitää vaan rohkeasti kysyä ja ehdottaa.

WSI:ssä käytämme näistä nimitystä: ”Making a Difference”.

Asiakkaan tarina

Tässä toinen esimerkki:

Asiakkaan tarina

Kaikkia seitsemää videotyyppiä ei tarvitse toki heti kerralla tehdä vaan aloittaa yhdestä, jotta pääsee nopeasti liikkeelle ja jatkaa sitten kun on tyytyväinen tuloksiin.

Videomarkkinointi – Statistiikkaa

Statistiikan luvut ovat peräisin WSI:ltä, HubSpotilta ja Aberdeelta. Luvut ovat globaalista kontekstista ja Suomi on varsin hyvin mukana videobuumissa.

Lukujen perusteella juna ei siis missään nimessä ole mennyt ohi, vaan vielä on aikaa ja mahdollisuuksia kasvattaa liiketoimintaansa videosisältöjen avulla.

Videomarkkinointi

 • 87% bisneksistä käyttää videoita markkinoinnissaan. (Tämä luku on kasvanut nopeasti, se oli 63% vuonna 2017, ja 81% vuonna 2018).
 • 91% mainostajista on nostanut videot osaksi markkinointistrategiaansa. Luku on kasvanut vuoden 2017 luvusta, 2017 vastaava luku oli 82% ja 2018 vastaava luku oli 85%.
 • 83% mainostajista kertoo, että videoiden ROI on hyvä (vastaava luku oli 78% vuonna 2018).
 • 90% videomainostajista kertoo, että kilpailu on selvästi kasvanut viimeisen vuoden aikana.
 • Siitä huolimatta 99% aikoo käyttää videoita tänäkin vuonna. 88% sanoo käyttävänsä videomainoksiin enemmän rahaa kuin viime vuonna.

Liikevaihto kasvuun

 • Aberdee Groupin tutkimuksen mukaan mainosvideoita käyttävät yritykset kasvattavat liikevaihtoansa 49% nopeammin kuin ne, jotka eivät käytä.
 • Videot auttavat tekemään ostopäätöksiä. Jopa 90% asiakkaista kertoo, että tuotteen esittelyvideo auttaa heitä tekemään ostopäätöksen.
 • HubSpotin mukaan 97% markkinoijista on sitä mieltä, että video on auttanut käyttäjiä ymmärtämään kuinka tuotetta tai palvelua tulisi käyttää.

Hakukoneoptimointi ja videot

 • Videoiden avulla voit kasvattaa sivustolla viipymisaikaa (dwell time), joka on tärkeä tekijä Googlen yli 200 tekijän joukossa, kun he arvioivat sivustosi relevanssia.
 • HubSpotin mukaan 80% markkinoijista kertoo viipymisajan kasvaneen. Viipymisaika on ollut keskimäärin 2 minuuttia pidempi kuin ilman videoita.
 • Forrester arvioi, että sivustot, jotka käyttävät tehokkaasti videoita pääsevät hakutuloksissa helpommin Googlen ykkössivulle. Todennäköisyys on huikeat 53-kertainen.
 • Vuoteen 2021 mennessä yli 80 % internetin liikenteestä on videoita. Suosituimmat videokanavat ovat YouTube ja Facebook.
 • Hakukoneoptimointi videoiden avulla vaatii oman strategiansa ja mietinnän minkälaisia videoita kannattaa verkkosivuston millekin sivulle laittaa ja kuinka Googlen tai YouTuben hauissa päästään korkealle. Aiheesta on tulossa oma blogi myöhemmin.

Markkinoijan kannalta kaksi tärkeintä kanavaa videoille ovat Googlen omistama YouTube, sekä Facebook. Alla on hieman statistiikkaa.

YouTube

 • Käyttäjiä on arviolta 1,300,000,000 (1,3 miljardia).
 • 70% YouTube videoista katsotaan mobiililaitteella.
 • 300 tuntia uusia YouTube videoita luodaan jokainen minuutti.
 • YouTubessa on noin 5 miljardia videokatselua joka päivä.

Facebook

 • Noin 4 miljardia videokatselua joka päivä.
 • Facebookilla on valtava määrä dataa, jonka avulla tarkka kohdennus on helposti tehtävissä.
 • Facebookin algoritmi suosii videoita uutisvirrassa.
 • 84% videomarkkinoijista on käyttänyt Facebookia mainoskanavana. Kasvu on hurjaa, luku oli 68% vuonna 2018.

Luvut ovat vakuuttavia mutta mitä kanavaa niille videoille oikein kannattaisi käyttää? Minkälaisia videoita kannattaa tehdä? Pitääkö minun mennä useampaan kanavaan ja kuinka paljon se syö resurssejani? Miten erotun muista?

Nuo ovat hyviä kysymyksiä. Sisältöstrategia on nyt tärkeämpi kuin koskaan aikaisemmin.

Mielenkiintoinen statistiikka tulee SOME-käyttäjistä. 85% Facebook videoista katsotaan ilman ääntä. Tämä on lisännyt tekstitysten käyttöä videoissa/B-rolleissa (äänetön videopätkä) ja se on lisännyt myös still-kuvien käyttöä.

YouTube ja Facebook kanavat

 • YouTube toimii paremmin tuotteiden ja palveluiden esittelyissä, tutoriaaleissa ja liidien hankinnassa.
 • Facebook toimii paremmin brändin asemoinnissa ja ihmiset osallistuvat ja esimerkiksi jakavat videoita omille verkostoilleen.
 • Parhaat tulokset saadaan kun käytetään näitä molempia kanavia, sillä molemmissa kanavissa on omat vahvuutensa.

Mitä kannattaa huomioida YouTubessa

 • Sisältöä olisi hyvä mitata kannattavuudella, tämän voi mitata Google Analyticsissa attribuution avulla.
 • Videoiden aiheet kannattaa valita avainsana-analyysin perusteella, usein kysyttyjen kysymysten perusteella, trendien mukaan, tutoriaalien mukaan ja demojen perusteella.
 • Videot kannattaa tuottaa konversioita ajatellen, looginen järjestys ja sisällön kaari kannattaa miettiä tarkkaan.
 • Videot voidaan valjastaa palvelemaan hakukoneoptimointia sekä Googlessa että YouTubessa
 • Videoiden yhteyteen kannattaa laittaa myös käyttäjän aktiviteetteja kuten laskeutumissivun toiminnot
 • Videoi esityksesi ja anna yleisöllesi linkki YouTubeen
 • Rakenna kohdeyhteisö
 • Tarjoa valmennusta ja asiakaspalvelua
 • Metriikat: katseluaika, uudelleen katselut, konversiot
 • Tee videostasi evergreen, eli mahdollisimman helposti uudelleen käytettävä 

Mitä kannattaa huomioida Facebookissa

 • Videot osallistavat käyttäjiä enemmän (tykkäykset, kommentit ja uudelleen jaot)
 • 70% sisällöstä tulisi olla videoita ja linkkien osuus vähenee koko ajan
 • Facebook video: lyhyt muoto
 • Facebook live: hieman pidempi, kolminkertainen katselijajoukko ja kuusinkertainen osallistaminen
 • Facebook stories: nämä kasvavat 15X enemmän kuin mikään muu sisältö virrassa
 • Facebook Messenger chatbottien kera on suurimmassa kasvussa oleva kanava tällä hetkellä
 • Facebook ryhmät: Relevantti some-keskustelu lisättynä videoilla

Lähteet: